4 voor 12… campagne rond psychische problemen

Eén op vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychisch probleem. Dit kan verschillende vormen aannemen: slapeloosheid, depressie, zelfmoordgedachten, psychose, … Daarnaast geeft één op vier mensen aan dat ze zich niet goed in hun vel voelen.

Toch is praten over psychische kwetsbaarheid nog steeds een taboe in Vlaanderen. Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. Het is dan ook belangrijk dat we alert zijn voor signalen die aantonen dat het mogelijks niet goed gaat met iemand. Het is nog niet te laat, maar het is wel 4 voor 12.

De campagne 4 voor 12 toont de 4 signalen die je erop kunnen wijzen dat iemand met een psychisch probleem worstelt en hulp kan gebruiken. Op de website vind je meer informatie over deze 4 signalen en ontdek je ook wat je kan doen wanneer je deze signalen herkent bij iemand in je omgeving.

Als leerkracht sta je dagelijks in contact met kinderen/jongeren, hun ouders en je collega’s. De kans dat iemand in jouw omgeving last heeft van psychische moeilijkheden en hulp kan gebruiken, is behoorlijk groot. Hoe sneller je dit kan vaststellen en hoe meer je weet hoe je deze persoon daarover kan aanspreken, hoe groter de kans dat deze persoon (en zijn/haar omgeving) snel geholpen kan worden en niet nodeloos lang moet lijden onder deze problemen.
Leerkrachten hebben een belangrijke signaalfunctie én kunnen hun leerlingen ook bewust maken van deze 4 signalen en hoe zij iemand in hun omgeving kunnen aanspreken en helpen.

(Lees verder onder de afbeelding)

Deze campagne is een initiatief van VLESP (Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie), VVGG (Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid) en Te Gek!? en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid.
Het doel van de campagne is de brede bevolking sensibiliseren om alert te zijn voor signalen van psychische kwetsbaarheid en ermee aan de slag te gaan. Op die manier willen ze mensen aanmoedigen om er te zijn voor elkaar en psychische problemen sneller op te merken. Zo hopen ze mensen sneller toe te leiden tot de juiste hulp zodat ernstige psychische problemen vermeden kunnen worden.

Selah Sue is meter van deze campagne, Guy Swinnen is peter.

Alle informatie over deze campagne vind je op www.4voor12.be.

Reacties zijn gesloten.