Artevelde Hogeschool maakte een website over coöperatief leren

Coöperatief leren is een onderwijsleersituatie waarbij de leerlingen in kleine groepjes op een gestructureerde manier samenwerken aan een taak met een gemeenschappelijk doel. Ze zijn niet enkel verantwoordelijk voor hun eigen leren maar ook voor dat van de groepsgenoten. Kortom: ze leren VAN en MET elkaar.

Coöperatief leren heeft 5 kenmerken:
1. De leerlingen zijn op een positieve manier van elkaar afhankelijk. Enkel als ze samen werken, kunnen ze de opdracht tot een goed einde brengen.
2. Elke leerling heeft hierin een individuele verantwoordelijkheid. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen inbreng en ze dragen mee verantwoordelijkheid voor het volledige groepswerk.
3. Directe interactie staat centraal: uitwisselen van ideeën, met elkaar overleggen,… Door samen te praten over de leerstof, verwerk je deze actief.
4. Er wordt gewerkt aan samenwerkingsvaardigheden door het bieden van duidelijke instructie, te oefenen en te observeren.
5. Na afloop wordt het samenwerken geëvalueerd.

Coöperatief leren blijkt een positief effect te hebben op de leerprestaties, op het probleemoplossend vermogen en op de communicatieve vaardigheden van de leerlingen.

Benieuwd hoe je zelf aan de slag kan met coöperatief leren? Enkele studenten en docenten van de Artevelde Hogeschool maakten een uitgebreide website waarop je alles over coöperatief leren kan vinden, oa in de vorm van heel duidelijke en leerrijke filmpjes.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 54 (4 mei 2017).

Reacties zijn gesloten.