Boekentip: moet ik nu bang zijn?

In tijden waarin geweld van elders heel dichtbij lijkt te komen in de vorm van aanslagen en waarin straffe taal en choquerende foto’s vele huiskamers binnen rollen via kranten en TV, is het belangrijk om oog te hebben voor wat dat doet met onze leerlingen en cursisten.

Hoe onzeker we zelf ook zijn omtrent deze onderwerpen, we kunnen een gesprek over veiligheid, terreur, angst voor de dood, angst voor oorlog, angst voor mensen met een andere kleur, angst bij deze mensen om uitgesloten en bevooroordeeld te worden, … niet uit de weg gaan. Van kleuterleidsters tot lesgevers in CVO’s, allemaal hebben we te maken met leerlingen/cursisten die met vragen en angst zitten en die nood hebben aan helderheid en geruststelling.

Het is belangrijk dat we niet wachten met een verhaal over wat er gebeurt, tot wanneer er zich een nieuwe aanslag dichtbij voor doet. We moeten nu al ons verhaal klaar hebben, voorbereid zijn, hier samen met de collega’s over gepraat hebben en indien mogelijk hier ook al met onze leerlingen over gepraat hebben. Hoe meer we nu al de gewoonte hebben om over zulke moeilijke zaken te praten, hoe beter het ons ook lukt om dat op crisismomenten te doen.

Erik de Soir, traumapsycholoog, schreef samen met zijn partner Lies Scaut, psychotherapeute, een boek over hoe je als leerkracht/ouder met moeilijke vragen en angstgevoelens van kinderen, jongeren en adolescenten kan omgaan: “Moet ik nu bang zijn? Kinderen helpen in tijden van angst en terreur.” (ISBN 9789401440547, uitg Lannoo)

“Met dit boek willen we de vele vragen en zorgen van ouders, leerkrachten en hulpverleners tegemoet treden. We hopen dat de informatie in dit boek hen wat kan geruststellen en dat de lezer zal begrijpen hoe veerkrachtig kinderen wel zijn. We hopen ook dat het boek ouders, leerkrachten, hulpverleners en volwassen begeleiders van kinderen zal helpen bij het formuleren van de juiste antwoorden op de vele vragen die kinderen zich momenteel stellen in onze snel veranderende maatschappij. Wie kinderen redt van hun angsten, redt immers de wereld! We moeten leren inzien dat we niet verantwoordelijk zijn voor wat er in de wereld allemaal aan het gebeuren is, maar wel voor de manier waarop we daarmee omgaan.” (Lies Scaut en Erik de Soir)

Veerle las voor ons het boek en zag dat er veel concrete handvatten in staan. Lies en Erik geven niet alleen theorie maar ook veel concrete voorbeelden en praktische tips.

Wil je het boek eens doorkijken? Wil je met je leerlingen/cursisten praten over terreur en hoe ze zich daarbij voelen, maar weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Wil je op school een visie uitwerken rond hoe omgaan met moeilijke situaties en angst en kan je daarbij hulp gebruiken? Neem dan contact op met Veerle.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 52 (22 februari 2017).

Reacties zijn gesloten.