Een naaktfoto op school, wat nu?!

Bij sexting worden seksueel getinte foto’s of filmpjes via sociale media rond gestuurd. Het kan gaan om een jongen of meisje die een foto of filmpje van zichzelf naar zijn/haar partner stuurt of het kan gaan om het rondsturen van een foto of filmpje naar een grote groep met als bedoeling om de persoon in beeld te pesten of onder druk te zetten.

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren wel eens aan sexting doen; vaak gaat het om het verzenden van seksueel getint beeldmateriaal van zichzelf naar de eigen partner maar jammer genoeg wordt sexting ook vaak gebruikt als vorm van pesten.

Jongeren beseffen niet voldoende welke impact dit kan hebben, zowel op zichzelf als op degene die gepest wordt. Als je beelden van jezelf naar je partner stuurt, heb je er geen vat meer op wat die partner met die beelden doet op een moment dat je ruzie krijgt of uit elkaar gaat. Voor veel tieners is een droom van een tienerrelatie op die manier uitgemond in een ware nachtmerrie.
Wie slachtoffer wordt van sexting als vorm van pesten, krijgt te maken met enorme gevoelens van schaamte en wordt op een heel diepgaande manier vernederd. Meer dan eens leidde dit tot zelfdoding.
De impact van sexting is dus niet te onderschatten.

Aangezien sexting zo vaak voorkomt, kan je als school er niet van uit gaan dat je er niet mee te maken krijgt. Daarom ontwikkelde Sensoa een stappenplan dat je helpt om een situatie van sexting op school rustig en degelijk aan te pakken.

Meer info hierover vind je hier.

Heb je hier nog vragen rond? Zit je met een concrete situatie waarrond je graag ondersteuning krijgt? Neem dan contact op met Veerle.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 53 (24 maart 2017).

Reacties zijn gesloten.