Eureka’s ADIBib bestaat 5 jaar!

Eureka biedt naast innovatief onderwijs voor leerlingen met een leerstoornis ook andere diensten aan: een expertcentrum (waar er cursussen en opleidingen worden gegeven aan leerkrachten en paramedici die leerlingen met leerstoornissen begeleiden) en ADIBib.

ADIBib maakt leer- en werkboeken uit het onderwijs digitaal beschikbaar voor leerlingen die het moeilijk hebben met schriftelijke communicatie. Digitale leerboeken kan je op een laptop openen en door software laten voorlezen zodat leerlingen die het moeilijk hebben met lezen aan hetzelfde tempo als de klasgenootjes door de tekst kunnen gaan. Of je kan het lettertype aanpassen zodat de tekst beter leesbaar is voor de leerling in kwestie. Met de zoekfunctie kan je snel doorheen de tekst op zoek naar bepaalde passages.
Digitale werkboeken kan je op je laptop invullen waarbij je de spellingchecker kan gebruiken wanneer je het heel moeilijk hebt met spellen. En er zijn nog meer mogelijkheden met digitale leer- en werkboeken waardoor leerlingen die het moeilijk hebben met schriftelijke communicatie toch mee kunnen in het gewoon onderwijs.

ADIBib heeft digitale leer- en werkboeken voor het basisonderwijs, het secundair onderwijs, maar ook voor volwassenenonderwijs en het hoger onderwijs.
Op dit moment bevat ADIBib meer dan 4000 titels en de lijst wordt steeds verder aangevuld dankzij de volgehouden inzet van 3 voltijdse medewerkers en een aantal jobstudenten. Meer dan 13000 leerlingen maken ondertussen gebruik van dit uitgebreide digitale aanbod.
In de afgelopen vijf jaar behaalde dit initiatief een e-award voor inclusie, een e-award Publieksprijs en werd het genomineerd voor een Lia (Language Industry Award).

Op woensdag 3 mei (19u30) wordt ADIBib in Leuven in de bloemetjes gezet met een uitgebreid programma:
19:30  Ontvangst
20:00  Verwelkoming door Dirk Seresia | voorzitter Eureka Die’s-lekti-kus vzw
20:10  Mohamed Ridouani | schepen van onderwijs Leuven
20:30  Hilde Crevits | Minister van Onderwijs
20:50  Getuigenissen
21:00  Tensegrity als kracht door Anny Cooreman | founder van Eureka
21:20  Film ADIBib
21:30  Receptie

Wie zich nog wil inschrijven, kan dat via deze link.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 54 (4 mei 2017).

Reacties zijn gesloten.