Hoogsensitiviteit bestudeerd aan de VUB

hoogsensitief-elke-van-hoof-boek-cover-9789401426695Rond de term ‘hoogsensitiviteit’ hangt nog vaak een zweem van zweverigheid. Hoogsensitiviteit wordt verward met overgevoeligheid, aanstellerij, lange tenen, bange hartjes, een nieuwe hype,… Hoogsensitieve kinderen worden vaak verkeerdelijk gezien als kinderen met ASS of ADHD.

Hoogsensitiviteit is net als hoogbegaafdheid een persoonlijkheidskenmerk en geen stoornis. Je kan hoogsensitiviteit (net als hoogbegaafdheid) dus niet terugvinden in de DSM (de bijbel voor psychiaters en psychologen).

1 op de 5 mensen is hoogsensitief. Logisch dat steeds meer onderzoekers zich in dit onderwerp verdiepen. Zo ook prof. dr. Elke Van Hoof. Elke Van Hoof doceert medische en gezondheidspsychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is gastdocent aan de Vlerick Business School. Daarnaast is ze een gewaardeerd gastprofessor in menig opleiding. Elke is coördinator van de opleiding “Hoogsensitiviteit voor Professionals” aan de Vrije Universiteit Brussel.

Onlangs verscheen het boek ‘Hoogsensitief’ van de hand van prof. Elk Van Hoof. Daarin geeft ze een overzicht van de stand van internationaal onderzoek naar hoogsensitiviteit. Verder staat ze stil bij misverstanden die er bestaan rond hoogsensitiviteit. Ze beschrijft wat hoogsensitiviteit is en hoe dit wetenschappelijk te verklaren is. Daarnaast beschrijft ze kwaliteiten en valkuilen die typisch zijn voor hoogsensitieve mensen.

Dit boek is een sterke aanvulling bij alle boeken die er ondertussen al verschenen zijn rond hoogsensitiviteit en die het wetenschappelijke luik vaak onderbelichten.Wil je meer weten over hoogsensitiviteit? Dan vind je in dit boek zeker een goede basis.

Ben je op zoek naar concrete tips om hoogsensitieve kinderen in je klas te ondersteunen? Blijf je na het lezen van dit boek met vragen zitten? Neem dan contact op met Veerle.

Ook op de website van Klasse vind je tips en informatie over hoogsensitiviteit in de klas.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 50 (10 november 2016).

Reacties zijn gesloten.