Joepie de poepie! Over toiletten op school…

schoolwc5Het is geen geheim dat de toiletten op vele scholen niet de aangenaamste plek zijn om te vertoeven. Het is vaak een plek waar enerzijds kinderen rondhangen om buiten het zicht van de leerkrachten om, kattenkwaad uit te steken en waar het anderzijds behoorlijk vies kan zijn en kan stinken.
Gevolg is dat wel 20% van onze Vlaamse leerlingen nooit op school naar toilet gaan! Je kan uiteraard enkel een hele dag niet naar toilet gaan als je die dag ook niet veel drinkt. En dat is nu net een heel ongezonde gewoonte. Daarnaast is het niet gezond voor je lichaam om de drang om naar de WC te gaan, tegen te gaan. Bijgevolg zien de artsen op de spoeddiensten geregeld kinderen en jongeren die zwaar geconstipeerd zijn.

schoolwc

 

Niet onbelangrijk dus om ervoor te zorgen dat iedereen ‘op het gemak’ naar de WC kan gaan. Daarom ontwikkelde het VCOV, de vrije koepel van ouderverenigingen, een bundel met allerhande tips en informatie over goeie toiletten op school. De bundel kreeg de vrolijke naam ‘Joepie de poepie’.

 

Via deze links vind je alle informatie die ze voor de scholen verzamelden:
Joepie de poepie regelgeving ivm toiletten
Joepie de poepie acties met leerlingen
Joepie de poepie tips
Infofiche

schoolwc3Wij voegen er graag nog een tip aan toe: om te voorkomen dat er teveel kinderen in de toiletten rond hangen, kan je met jetons werken. Elk kind dat naar de WC gaat tijdens de speeltijd, komt een jeton halen en geeft die nadien terug aan de leerkracht. Heeft de leerkracht even geen jetons meer, dan zijn er genoeg kinderen in de toiletten en moet de volgende even wachten tot er weer iemand naar buiten komt.

Zo kan het natuurlijk ook 😉
schoolwc4

Dit artikel verscheen op 11 oktober 2016 in Eigen-Wijs nr 49.

Reacties zijn gesloten.