Lesfiches over het thema ‘spoorlopen’

Als je regelmatig de trein neemt, krijg je steeds vaker te horen ‘door een personenongeval zal deze trein vertraging hebben’.
Wanneer een trein een voetganger aanrijdt, gaat het lang niet altijd om een poging tot zelfdoding van deze voetganger. Steeds vaker blijkt het te gaan om voetgangers die zich op de sporen bevinden omdat ze nog snel-snel willen oversteken of omdat ze een eindje over de sporen lopen als kortere route naar hun bestemming of omdat ze het spannend vinden om zo lang mogelijk op de sporen te staan wanneer er een trein komt aan gereden.

Spoorlopen is zo een groot probleem geworden dat er dagelijks gemiddeld meer dan 5 uur vertraging door wordt veroorzaakt! Gelukkig gaat het niet altijd om aanrijdingen, maar ook het stilleggen of vertragen van treinen tot de spoorloper is opgepakt, om een aanrijding te voorkomen, zorgt voor enorme vertragingen.

Vooral jongeren beseffen te weinig het risico van spoorlopen. Het tienerbrein is veel minder goed in staat om risico’s in te schatten. Daarom is het des te belangrijker om jongeren bewust te maken van de gevaren van spoorlopen.

Wil je je les verkeersopvoeding hieraan wijden? Dan kan je op deze webpagina allerhande interessante informatie vinden die je kan gebruiken tijdens de les. Je vindt er lesfiches rond dit onderwerp, maar ook een quiz, posters en krantenartikels.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 53 (24 maart 2017).

Reacties zijn gesloten.