Maart 2017: jeugdboekenmaand M/V/X

Vanaf 2017 breidt de Jeugdboekenweek uit: voortaan vieren we een hele maand! De hele maand maart staat vanaf nu in het teken van boeken- en leesplezier.
Ook de doelgroep wordt breder: van 3 tot 12 naar 3 tot 15 jaar.

Dit jaar trekken peter Dimitri Leue en meter Karolien Debecker deze leuke maand vol boeken. Centraal staat het thema M/V/X ofwel ‘gendergelijkheid’ en hoe dit thema aan bod komt in boeken. Krijgen meisjes in boeken altijd stereotype meisjesrollen toegekend of kunnen ze ook stoer en avontuurlijk zijn? Zijn jongens in boeken altijd dapper en sportief of mogen ze ook van lezen houden en van mooie kleren? Hoe strak worden genderrollen nog gesteld in onze kinder- en jeugdliteratuur? Of is er ruimte voor meer individuele vrijheid en vrije expressie van hoe je je voelt? Komt er ook eens een personage aan bod dat zich vragen stelt bij zijn/haar eigen genderidentiteit?

Karolien: ‘Gender gaat niet enkel om seksualiteit, maar vooral om die stereotiepe hokjes waar het merendeel van de mensen niet in past. Gender gaat om hoe je je vanbinnen voelt. Ik was een V, maar ik voelde me zowel V als M als X. Ik was een echte Pipi Langkous, ik verkende de grenzen tussen jongen en meisje zijn. En daar had ik graag meer voorbeelden van gezien. De weinige jeugdboeken die ik las, hadden vooral mannelijke helden in de hoofdrol. Avontuur was voor jongens, verpleegsterrollen voor meisjes. Ik herkende me er simpelweg niet in.’

Dimitri: ‘Kinderen die lezen hebben zoveel meer kansen in het leven. Ze worden slimmer, knapper, grappiger, succesvoller en gelukkiger. Misschien is dat niet helemaal waar, maar dat is net het fijne. Boeken nemen een loopje met de werkelijkheid maar bieden soms meer waarheid dan het echte leven. Kinderen niet laten lezen, is hetzelfde als hen kansen ontnemen. Kansen om zichzelf te ontdekken, te verrijken, te worden.’
‘Eigenlijk zou M
/V/X geen thema mogen zijn. Eigenlijk zou iedereen gewoon mogen zijn wie hij of zij of het is. Helaas is dat niet zo.’

Meer info over allerhande acties en evenementen voor de jeugdboekenmaand, maar ook boekenlijsten per leeftijdscategorie, promotiemateriaal , gratis downloads en lestips vind je hier.

Iedereen Leest werkte dit jaar ook een educatieve handleiding uit voor leerkrachten lager en eerste graad secundair onderwijs. In deze handleiding ‘Werken met boeken in de klas’ worden een aantal methodieken en tools gepresenteerd.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 52 (22 februari 2017).

Reacties zijn gesloten.