Maquillage- en grimeshow van Denise Grésiac: 64 kunstwerken voor anderhalve minuut exposure per stuk

19 mei 2017. Het gemeenschapscentrum Den Boomgaard in Broechem (Ranst) was al weken op voorhand uitverkocht. De 37ste uitgave van de maquillage- en grimeshow van de school voor schoonheidszorgen “Denise Grésiac” kende een zeer grote belangstelling, dat was duidelijk. 64 leerlingen van het laatste jaar schoonheidsverzorging, brachten hun eindwerk maquillage/bodypainting/grime op het toneel en de belangstelling hiervoor groeit blijkbaar jaar na jaar. Het is natuurlijk ook wel spectaculair. 64 modellen, met zorg uitgekozen, presenteerden elk het eindwerk van een leerling van het 6de jaar. Deze had een paar uur tijd gekregen om het lichaam/gelaat van haar model zodanig te transformeren dat het een echt kunstwerk werd. Spijtig genoeg kregen ze maar een 90-tal seconden om het aan het publiek te tonen op aangepaste muziek en met aangepaste tekst. De avond zou te ver uitlopen als iedereen de tijd die ze verdiende kreeg om het werk voor te stellen. Maximum 90 seconden dus, en toch was het publiek laaiend enthousiast. Er werd geapplaudisseerd en geroepen voor elk kunstwerk. De sfeer zat er duidelijk in. In drie groepen van ruim 20 modellen werden de kunstwerken voorgesteld door de presentatoren: oud-leerlinge en ex-miss België Ellen Petri en haar goede vriendin Manou Deckers.
Daarnaast werden nog de werken van het 7e specialisatiejaar grime (Se-n-Se) voorgesteld in een zelf gerealiseerd decor. Deze creaties vertrokken vanuit de vraag van de Vlaamse Opera tot samenwerking rondom het requiem van Fauré. Het is dan duidelijk dat de leerlingen hun inspiratie gingen zoeken in het delicate thema van de dood. De drie bodypaintings overstegen duidelijk de negatieve spiraal die het levenseinde bij ons oproept en getuigden meer van de ‘fiesta de la muerte’- sfeer die we in Zuid-Amerika ervaren rond 1 november.  Dezelfde sfeer ademde de kortfilm uit die het 7de specialisatiejaar (Se-n-Se jaar) grime realiseerde voor de Vlaamse Opera.

Dezelfde leerlingen waren  op tweedaagse geweest naar het provinciaal vormingscentrum Malle waar zij onder de professionele begeleiding van de organisatie IDAward een tweede kortfilm hadden opgenomen. De bedoeling van deze kortfilm is om te laten zien wat de leerlingen op de school leren en geleerd hebben en hoe zij hun carrière op Denise Grésiac hebben ervaren. Dit was ook een ideaal teambuildingmoment. Zoals we in de film konden zien, zat de sfeer op alle gebieden goed!

Na dit optreden ging de jury in conclaaf en konden de aanwezigen genieten van “The Lost Souls & Friends”, het huisorkest dat voordien de verschillende onderdelen ook al aan elkaar breide.  Na een goed half uur kwam de jury met haar verdict, echter niet nadat er al een heleboel prijzen van firma’s, verenigingen, privépersonen, pers en publiek waren uitgereikt. Het ereschavot zag er als volgt uit: op de derde plaats het werk ‘Galaxy Queen’, gerealiseerd door Yana Kiss, het zilver was voor ‘The Mad Hatter’ door Lenka Latré en de primus inter pares was voor ‘Black Angel’, een werk voorgesteld door Lisa Van Camp.  Zij mocht de bloemen en de trofee in ontvangst nemen en mag zich tot het einde der tijden winnares van de maquillage- en grimeshow editie 2017 noemen.

Zij was echter niet de enige die een prijs mee naar huis nam. Alle deelnemers mochten zich verheugen in een prijzenpakket.  Zo werd duidelijk gemaakt dat er geen verliezers waren deze avond.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 55 (14 juni 2017).

 

Reacties zijn gesloten.