Minder lang stilzitten op school.

Kinderen en jongeren zitten vaak te lang stil. Tot ruim negen uur per dag. Ze kijken tv, ze komen met de auto naar school, ze zitten aan een bank in de klas. Zelfs tijdens de pauzes zitten ze vaak te lang stil.

We spreken over ‘lang stilzitten’ of ‘sedentair gedrag’ wanneer kinderen meer dan 30 minuten aan een stuk zitten of liggen, slapen niet inbegrepen. Dit gaat gepaard met een zeer laag energieverbruik.
Bij ‘lichaamsbeweging’ is het energieverbruik groter. Afhankelijk van de soort activiteit en de intensiteit is de lichaamsbeweging licht, matig of hoog intensief.

Het is belangrijk te beseffen dat te lang stilzitten niet noodzakelijk overeenkomt met onvoldoende bewegen. Kinderen die dagelijks een uur sporten maar daarnaast hele uren zitten (in de auto, op school, thuis in de zetel), zitten alsnog te lang stil. Dus elke dag even sporten, lost het probleem van te lang stilzitten niet op. Het gaat erom om de periodes van stil zitten te beperken en te doorbreken met periodes van beweging (rechtstaand les volgen, spelen op de speelplaats, naar school wandelen, rondslenteren op de speelplaats ipv op een bankje zitten,…).

VIGeZ heeft een uitgebreide website rond het thema ‘sedentair gedrag’. Op deze website geven ze meer uitleg over de risico’s van sedentair gedrag:

  • meer kans op overgewicht en obesitas
  • hogere bloeddruk, hogere cholesterol
  • minder sterke spieren en gewrichten
  • problemen met sociaal gedrag
  • minder zelfvertrouwen, minder welbevinden
  • minder goede schoolresultaten

 

 

Ze bieden daarnaast ook een hele hoop praktische tips en ideeën om met soms kleine ingrepen toch een grote impact te hebben.

Op de website vind je ook een plan om op school een beleid rond sedentair gedrag uit te werken alsook tips om de ouders van je leerlingen te betrekken bij de inspanningen van de school.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 52 (22 februari 2017).

Reacties zijn gesloten.