Onderwijskiezer

image029Liese Leunens, medewerkster bij de Onderwijskiezer, bezorgde ons onderstaande tekst over de ‘Onderwijskiezer’.

Wat is onderwijskiezer?

Onderwijskiezer is de online studiekeuze-informatiebank van de centra voor leerlingenbegeleiding en richt zich naar iedereen die op zoek is naar informatie over het onderwijs. De site biedt objectieve en volledige informatie over alle studierichtingen, alle scholen, hogescholen en universiteiten, over alle niveaus en alle onderwijsvormen en -types, met beschrijvingen, toelatingsvoorwaarden en vervolgmogelijkheden. De informatie is steeds via verschillende ingangen raadpleegbaar (bv. via belangstelling, trefwoorden …).

Ook andere instellingen zoals internaten, MFC’s en CLB’s zijn opgenomen, net als de infomomenten van de scholen.

Onderwijskiezer geeft ook informatie over het studierendement in het hoger onderwijs en de situatie op de arbeidsmarkt. Meer dan 600 beroepen staan omschreven en je kan meteen opzoeken welke opleiding naar het beroep leidt, wat de mogelijke verloning is en dankzij de samenwerking met de VDAB en Jobat, of er vacatures voor dat beroep open staan.

Elke gebruiker kan vrijblijvend zijn vragen voorleggen aan de onderwijskiezerspecialisten en krijgt hierop binnen de 24u een deskundig antwoord.

Kortom, Onderwijskiezer is dé 24/7 online studiekeuzebeurs. En die valt duidelijk in de smaak. Maandelijks heeft onderwijskiezer zo’n 130.000 unieke bezoekers.

Onderwijskiezer heeft ook een aantal online toetsen aan boord. Deze wetenschappelijk verantwoorde proeven staan gratis ter beschikking van de geïnteresseerde. Dit zijn de mogelijkheden:

image027– I-Prefer: belangstellingsproef einde secundair onderwijs;
– I-Like-basic: belangstellingsproef einde basisonderwijs;
– I-like-junior: belangstellingsproef 14-jarigen;
– I-Study-basic: studiemethode en –houding einde basisonderwijs;
– I-Study-junior: studiemethode en –houding 14-jarigen;
– I-Study: studiemethode en –houding einde secundair onderwijs.

 

Momenteel hebben wij al meer dan een half miljoen ingevulde toetsen!!

Onderwijskiezer is een initiatief van de centra voor leerlingenbegeleiding van alle onderwijsnetten: de Vrije CLB-Koepel (VCLB) en de centra voor leerlingenbegeleiding van het GO! met de medewerking van de CLB’s van het Provinciaal Onderwijs (POV) en het Onderwijs voor Steden en Gemeenten (OVSG).

image028Controle van de gegevens gebeurt door de contactpersoon van het CLB, door de scholen zelf en/of door een medewerker van de onderwijskiezer.
Scholen kunnen zelf eventuele fouten melden aan onderwijskiezer.
Scholen kunnen ook via de schoolfiche zelf extra schoolinfo toevoegen en ze kunnen het logo of een foto doorsturen voor de schoolfiche.

Daarom vraagt Onderwijskiezer aan elke school om de eigen gegevens te controleren, eventuele fouten door te geven en indien gewenst extra informatie te bezorgen aan logo@onderwijskiezer.be.

 

Meer uitleg vind je op de website www.onderwijskiezer.be
Vragen of opmerkingen? Mail naar dirk.verrycken@onderwijskiezer.be
Liese Leunens, medewerker Onderwijskiezer
02 240 07 59

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 42 (derde trimester 2014-2015).

Reacties zijn gesloten.