Ontwerp mee een tool ter preventie van zelfdoding bij jongeren

Zelfdoding is nog steeds de grootste doodsoorzaak bij jongeren in Vlaanderen.
VZW “Hey hoe gaat het” zet zich sinds april 2016 actief in om het hoge aantal zelfdodingen bij jongeren te verminderen. Zij stellen vast dat veel jongeren die nood hebben aan ondersteuning, deze ondersteuning niet zoeken in hun omgeving of via de officiële kanalen. Zij maken liever gebruik van de sociale media.
“Hey hoe gaat het” wil daarom op zoek naar een manier om jongeren via de voor hen meest gekende weg te bereiken zodat ze op tijd hulp kunnen inroepen.
Daarom organiseert “Hey hoe gaat het” samen met Junction een hackathon. Dit is een “coding & creation” marathon om zo een tool te ontwikkelen. Bedoeling is dat verschillende teams gedurende 48 uur zich buigen over de kwestie: hoe kunnen we het aantal zelfdodingen en pogingen tot zelfdoding bij jongeren verminderen? Iedereen die zich aangesproken voelt door dit onderwerp, kan deelnemen. Of je nu een klasgenoot bent van iemand die uit het leven stapte, of een programmeur, een marketeer, een student psychologie, een designer, een data scientist, een leerkracht lager onderwijs, een CEO, een buurtwerker,… zolang het onderwerp je interesseert, kan je een zinvolle bijdrage leveren in jouw team. Het is net de bedoeling dat de diversiteit tot heel boeiende uitwisselingen en aanvullingen zorgt waardoor je samen een heel origineel idee kan uitwerken waarbij ieders inbreng van belang is. De teams worden gecoacht door professionals uit de sector die hen ondersteunen waar nodig.
Bedoeling is dat elk team een voorstel uitwerkt en aan een jury voorlegt, die er het beste voorstel uit kiest. Dit voorstel wordt dan verder uitgewerkt en zal ook daadwerkelijk ingezet worden door “Hey hoe gaat het”.

Wil je eerst even kijken wat zo’n hackaton inhoudt? Junction begeleidde eerder al hackathons en heeft hierover een filmpje gemaakt.

Misschien een leuk idee voor je leerlingen of om zelf als leerkracht aan deel te nemen?

De hackathon gaat door op zaterdag 18 en zondag 19 november 2017 in Urban City in Antwerpen.
Deelname aan de hackathon is gratis!
Inschrijven doe je via deze link.
Alle informatie over deze hackathon vind je hier.

 

Reacties zijn gesloten.