Peuter- en kleuterboekjes met superdiversiteit als basis

Katie Antjon is al 30 jaar kleuterleidster/ peuterbegeleidster in Ledeberg op een school die superdiversiteit hoog in het vaandel voert. Ze stelde vast dat de bestaande peuter- en kleuterboekjes nog niet mee waren geëvolueerd naar dit superdiverse beeld, waardoor steeds meer kinderen in haar klas zich niet konden herkennen in de personages in de voorleesverhalen.

“Ik wil dat zoveel mogelijk kinderen zich herkennen in de verhalen en zich erkend weten in hun eigenheid, omdat dit de weg is om hen zo dicht mogelijk bij de activiteiten te betrekken en hun leerwinst zo groot mogelijk te maken.”

Daarom begon ze zelf voorleesboekjes uit te werken op basis van de activiteiten die ze dagelijks in de klas doet.
Dit groeide uit tot de reeks “De klas van IMMI”. Ondertussen zijn de boekjes te koop voor eenieder die net als juf Katie de diversiteit in zijn/haar klas met beide handen wil aangrijpen als boeiend vertrekpunt en context voor een mooi groeiweg voor alle peuters en kleuters.

Niet alleen de personages in de prentenboeken zijn heel divers (op vlak van religie, afkomst, gender, gezinsvorm). De boekjes verkennen ook de culturele diversiteit. Zo is er een boekje waarin de kinderen kennis maken met verschillende eindejaarsfeesten (dus niet alleen Kerst).

Alles over deze mooie reeks vind je hier.

Reacties zijn gesloten.