Veilig internet voor leerlingen met een verstandelijke beperking

Ruim 3,5 miljard mensen wereldwijd gebruikt het internet en dat aantal blijft stijgen. Mensen met een verstandelijke beperking mogen niet in de kou blijven staan!

Door deze doelgroep zoveel mogelijk vaardig te maken met computer, internet en andere media wil WAI-NOT zijn steentje bijdragen tot de digitale inclusie.  Daarom ontwikkelde WAI-NOT de website www.wai-not.be.

Centraal staat veilig internetgebruik. Immers, veiligheid zet aan tot inclusiever gebruik van internet. WAI-NOT wil leerlingen met een verstandelijke beperking begeleiden richting een grotere E-weerbaarheid.

Daarnaast legt WAI-NOT nadruk op digitale toegankelijkheid van het internet, specifiek voor deze doelgroep. De toegankelijkheid wordt gepromoot in 2 richtingen: creëren van een aangepaste omgeving, maar ook sensibiliseren om bestaande informatie op het internet zo toegankelijk mogelijk te maken voor deze jongeren.

De website www.wai-not.be is veilig en makkelijk te gebruiken. De hele website is audio-visueel ondersteund, zo hoef je niet te kunnen lezen of schrijven om toch deel te kunnen nemen aan het digitale gebeuren.

Www.wai-not.be is een educatieve, (re)creatieve, informatieve en interactieve website.

Interactief: Veel aandacht gaat naar de communicatieve en interactieve digitale toepassingen. WAI-NOT draagt bij tot de persoonlijke ontwikkeling en netwerkvorming voor personen met een verstandelijke beperking.
Via WAI-NOT kunnen de jongeren in contact blijven met hun vrienden uit de klas of de leefgroep, hun broers of zussen, hun ouders en grootouders. Door het vertaalsysteem van tekst naar pictogrammen en omgekeerd kunnen lezers en niet-lezers met elkaar communiceren. WAI-NOT heeft een sociaal netwerk waarop je zoals op Facebook je eigen pagina kan maken waarop je berichten en foto’s plaatst en je kan de berichten van je vrienden volgen. Daarnaast kan je mailen, chatten en luisterberichten naar elkaar sturen.

Informatief en educatief: WAI-NOT heeft ook een informatieve module met nieuwsberichten in heldere taal en met aantrekkelijke foto’s. De teksten worden ondersteund met pictogrammen en spraakondersteuning.

(Re)creatief: Binnen een aangepaste internetomgeving wil WAI-NOT een verantwoord spelaanbod doen met een hoog “fun”-gehalte. Je kan er ook knutselideeën en recepten terugvinden, netjes uitgewerkt zodat je ze stap voor stap kan doorlopen.

Leerlingen kunnen zich registreren op www.wai-not.be. Meer info vind je op www.wai-not.org.

Reacties zijn gesloten.