Vorming ‘Clicksafe’ door Child Focus

Door een heleboel nieuwe technologieën zijn onze communicatiemogelijkheden de laatste jaren exponentieel toegenomen. Vooral onze kinderen en jongeren hebben dit zeer goed begrepen. Tablets, gsm’s, Skype of internet kennen voor hen weinig geheimen. Het internet biedt dan ook een waaier aan mogelijkheden: informatie opzoeken, entertainment, maar vooral sociale interactie. Positieve, maar jammer genoeg ook negatieve interacties komen via de nieuwe technologieën tot stand en krijgen daardoor een andere invulling. Denk maar aan het probleem van cyberpesten.
Daarnaast lopen kinderen en jongeren het risico slachtoffer te worden van grooming.

De vraag om kinderen en jongeren wegwijs te maken in de digitale wereld van sociale netwerken wordt niet langer gesteld, op school wordt het als een soort van evidentie gezien.

Kinderen en jongeren moeten complexe vraagstukken van online veiligheid begrijpen om zich op een juiste manier een weg te banen in de digitale samenleving. Daarom is het essentieel om hun vaardigheden en sociale vaardigheden, kritische zin en communicatietalent te versterken. Een veilig, verantwoord en intelligent internetgebruik moet deel uitmaken van het leerproces op school en/of een educatief traject. Met de klemtoon op het enorme potentieel van online-technologieën.

Eén van de taken van Child Focus is preventie van seksueel uitbuiting van kinderen en jongeren. In het kader hiervan biedt Child Focus vorming aan leerkrachten, directeurs, schoolbemiddelaars, pedagogen, opvoeders, sociaal assistenten…
Child Focus biedt hierbij een toolbox aan met pedagogische en didactische tools om te werken rond veilig internet gebruik door kinderen en jongeren.
Een vorming gebeurt enkel op aanvraag en wordt volledig aangepast aan de vragen van de school.
Via deze link kan je een vorming op maat aanvragen.
Meer info vind je hier.

Dit artikel verscheen in Eigen-Wijs 53 (24 maart 2017).

Reacties zijn gesloten.