You Bet! Educatief pakket over gokken

youbetSpelen om geld is een oud en zeer verspreid fenomeen. De mogelijkheden om te gokken zijn de jongste decennia nog sterk toegenomen. Gokken is iets doen waarvan je op voorhand het resultaat niet kent. Naast ‘toeval’ staat ook ‘inzet’ centraal.
De spanning van het winnen of verliezen maakt gokken aantrekkelijk, maar ook riskant. Ook al wordt er bij gokken niet echt een middel gebruikt, toch kan er verslaving ontstaan, die vergelijkbaar is met drug- of alcoholafhankelijkheid. Zo kan men op verschillende vlakken (financieel, relationeel, sociaal, …) in de problemen geraken.
Net zoals met ander problematisch gedrag is er niet één oorzaak aan te duiden voor gokproblemen, maar is het een samenspel van verschillende factoren. Het is dus niet enkel het gokken an sich dat problemen kan geven. Kenmerken van het spel (middel), de speler (mens) en de context (milieu) bepalen samen of het gokken problematisch is of kan worden.
De laatste jaren signaleerden leerkrachten en begeleiders van jongeren een trend van toenemende interesse in weddenschappen voor geld. Aan de basis van deze trend liggen waarschijnlijk de toenemende zichtbaarheid van gokreclame in de media, sponsoring van sportwedstrijden door gokwebsites en de groeiende mogelijkheden om deel te nemen aan weddenschappen. Onderzoek bevestigt deze trend.Cijfermateriaal en ervaringen leren ons dat kansspelen en met name sportweddenschappen populair zijn bij jongeren. Uit de leerlingenbevraging 2014-2015 blijkt dat 8.6% van de 16-18-jarige jongens het laatste jaar deel nam aan een sportweddenschap (bij de jongens was dat 15.4%), 14.5% kocht krasbiljetten en 10% pokerde voor geld het laatste jaar (bij jongens was dit respectievelijk 15% en 17%).

youbet2Daarom ontwikkelde VAD in samenwerking met CAD Limburg ‘You Bet!’, een educatief pakket met als doelgroep de 16-18–jarigen.
In eerste instantie is dit pakket gericht op jongeren in het beroeps- en technisch onderwijs en leefgroepen bijzondere jeugdzorg.
‘You bet!’ bestaat uit een digitaal spelbord met verschillende kennis en doe-opdrachten en uit de dvd ‘bluf’ van de Kansspelcommissie, met een splinternieuwe nabespreking. Op een interactieve en uitdagende manier leren jongeren op een verantwoordelijke manier om te gaan met kansspelen en kritisch te staan tegenover de beloofde (verhoopte) geldwinst bij kansspelen.

Interesse in dit pakket? Bestel dit via www.vad.be.

Dit artikel verscheen op 11 oktober 2016 in Eigen-Wijs nr 49.

Reacties zijn gesloten.